Is anybody here?

duminică, 9 mai 2010

Keep your hair

Stiati ca...
... una dintre cauzele des intalnite ale alopeciei non-genetice este strangerea puternica a parului in coada?
Prin miscarea mecanica de strangere si tragere a firelor de par in spate, radacina firelor de par din zona fruntii si a tamplelor este puternic slabita. In timp aceste miscari frecvente duc la caderea parului din acele zone.
... in medie barbatii si femeile pierd intre 40 si 100 de fire de par pe zi?
... 1/3 din femei au sau vor avea la un moment dat in viata o forma de alopecie? 
Atunci cand caderea parului are cauze non-genetice, doar medicul specialist poate stabili un diagnostic precis si tipul de tratament care trebuie urmat.
Alopecia non-genetica este mult mai des intalnita in randul femeilor decat cea androgenetica. Cauzele care duc la aparitia ei sunt numeroase:
- afectiuni ale glandei tiroide, pituitare si ovariene;
- nasterea unui copil;
- medicamentele pentru slabit;
- alimentatie saraca in elemente nutritive;
- circulatie proasta a sangelui;
- lipsa vitaminelor si proteinelor;
- anorexia si bulimia;
- consumul de droguri si / sau amfetamine;
- stransul des al parului in coada sau coc.
Stresul este un factor asa zis "special" nu doar pentru ca este foarte des intalnit, ci si pentru ca scurteaza drastic ciclul de viata al firului de par, multe fire de par intrand brusc in perioada "telogen", cand mor si cad. La fel se intampla si in cazul oboselii psihice si fizice, in cazul unui accident sau la aflarea unei vesti foarte grave si chiar atunci cand ai o teama excesiva de caderea parului insasi.

Majoritatea tratamentelor impotriva caderii parului au acelasi ingredient de baza: Minoxidil. Initial, acest ingredient a fost folosit in tratamentele pentru caderea parului la barbati, insa s-a dovedit ca da rezultate si in randul femeilor, ajutand la intarirea si alungirea foliculului de par.
La testele clinice, s-a dovedit ca Minoxidilul stimuleaza cresterea unor noi fire de par, in cazul a 50% din femeile care au participat la teste. Minoxidilul se gaseste in doua concentratii: solutie cu concentratie de 2% pentru femei si solutie cu concentratie de 5%, pentru barbati.
Multi medici dermatologi prescriu formule adaptate, bazate pe doua sau mai multe ingrediente importante, la care adauga substante de baza pentru cresterea parului:zinc si biotina.

De-stresarea! Acum!

O slujbă cu multe termene limită, sesiunea de examene, un divorţ sau o boală sunt situaţii care supun o persoană unui stres foarte mare. Multă lume ştie că stresul acţionează asupra psihicului unei persoane, dar această afecţiune duce la probleme dermatologice cum e acneea, pierderea părului sau deteriorarea unghiilor. Dermatologii americani, de la Universitatea din Miami, au stabilit care sunt cele mai comune simptome ale stresului la nivelul tegumentului, părului şi a unghiilor. Mai mult, ei au oferit şi câteva soluţii pentru lupta cu stresul. Când o persoană devine stresată, nivelul cortisolului (hormonul de stres) din organism creşte. Acest nivel crescut duce la apariţia unui ten gras, la apariţia acneei şi la alte probleme ale tegumentului.
S-a observat în cât timp braţul studenţilor îşi revenea după ce era strâns repetat cu benzi de celofan. S-a constat că în timpul sesiunii, urmele dispăreau mult mai greu decât atunci când testul s-a repetat după întoarcerea studenţilor din vacanţa de iarnă (atunci studenţii erau cel mai puţin stresaţi). Acest studiu a fost primul care a demonstrat ştiinţific ceea ce dermatologii ştiau axiomatic – stresul afectează funcţiile pielii.


Cercetătorii au mai spus că dacă un om suferă de psoriazis sau are vreo eczemă, atunci în mod sigur stresul îi va agrava această afecţiune. În ceea ce priveşte părul, sunt multe motive din care bărbaţii, dar şi femeile îşi pierd părul.
Dermatologii americani au spus însă, că stresul este principalul factor pentru pierderile inexplicabile de păr. Când cineva este stresat părul intră în mod automat în faza de telogen (faza terminală a dezvoltării firului de păr, când acesta cade). Faza de telogen este foarte comună stresului şi se manifestă chiar şi la trei luni după un eveniment stresant. După căderea părului, acesta creşte la loc în şase luni. Evenimentele, care marchează viaţa unui om, cum este aducerea pe lume a unui copil sau o intervenţie chirurgicală, pot fi, de asemenea cauze ale căderii părului. Dermatologii au explicat că în perioadele stresante corpul neglijează creşterea părului şi se concentrează pe recuperarea generală.
Stresul afectează oamenii în mod diferit. În timp ce unii pot face ulcer sau infarct, alţii îşi pierd părul. Pierderea părului este o reacţie normală la stres, dar pacienţii trebuie să consulte un dermatolog pentru a fi siguri de cauzele pierderii podoabei capilare.


Nici unghiile nu sunt imune la efectele stresului. Mai mult, unii oameni capătă prostul obicei de a-şi muşca şi de a-şi roade unghiile atunci când sunt stresaţi. În afară de asta, stresul duce la apariţia de dungi albe orizontale pe suprafaţa unghiilor. De asemenea, unghiile fragile şi care se decojesc sunt un alt semn al stresului.
Dermatologii îi sfătuiesc pe cei care au aceste probleme să înveţe să recunoască cauzele care declanşează stresul şi să ia măsuri pentru minimalizarea efectelor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Oxidative_stress

Pe mine ma relaxeaza foarte tare aceasta melodie, de exemplu.