Is anybody here?

sâmbătă, 8 mai 2010

Vinetii si enervante

Ati ghicit, e vorba despre cearcane!

Dermatologii sustin insa ca oboseala nu are nici o legatura cu cearcanele. Cel mult aceeasi legatura pe care o are o noapte nedormita cu nivelul de hidratare a pielii. Una foarte ocolita.
Vinovatul..
... pentru aspectul vinetiu e ce se afla sub piele: vasele de sange care atunci cand sunt iritate de caldura, soare, cofeina, caldura si chiar mancare picanta reactioneaza, dilatandu-se. Pielea din zona ochilor e foarte subtire, de jumatate de mm, de aceea un aflux mai mare de sange se observa imediat sub forma cearcanelor intunecate.
Ce poate provoca un aflux de sange in zona? Congestia organelor de vizavi, in primul rand nasul. In perioadele in care nasul este obstruat, stranuti sau tusesti mult o sa apara si cearcanele... Oare marii sforaitori au cearcane?
Alergenii au acelasi efect, umfla vasele de sange fiindca retin apa. Daca dupa ce ai tratat alergia, umbrele buclucase de sub ochi dispar, ai aflat cum sa scapi de ele de acum inainte.

Pentru multi dintre noi, parintii sunt de vina! Si bunicii! Si strabunicii! Cearcanele se transmit genetic. Mai precis pigmentul inchis al pielii de sub ochi si gradul de transparenta a pielii.  In cazul asta te poate ajuta fondul de ten sau corectarea pielii cu ajutorul laserului. Gena cearcanelor nu s-a descoperit inca!
Ai trecut de prima tinerete si iti amintesti ca inainte nu aveai cearcane? Nu e doar nostalgie dupa anii trecuti. Ai dreptate. In timp, din cauza modificarilor in piele si organism, se schimba aspectul exterior. Inclusiv cearcanele.
Totusi e bine sa verifici la medic nivelul hormonilor din sange si sa-ti faci un set complet de analize fiindca cearcanele se pot datora unei boli care iti deregleaza organismul fara sa se manifeste si altfel.
De obicei cearcenele sunt foarte vizibile la oboseala fiindca muschii care tin pielea se lasa, creand efectul de punga; acelasi lucru se intampla si din cauza retentiei de apa, care da aspectul umflat. Responsabile de retentie pot fi medicamentele pe care tocmai ai inceput sa le iei sau cina foarte sarata de aseara.


Crema, anticearcan sau medicamente?

Ei bine, daca vii dintr-un concediu in care te-ai bronzat frumos si te temi de invidia colegelor, tocmai cearcanele te pot salva! La unele persoane pielea de sub ochi se bronzeaza accentuat. Un fond de ten mai deschis te poate ajuta temporar.
Cremele speciale pentru cearcane nu au un efect imediat, insa mentin hidratarea si elasticitatea pielii, printr-o actiune asemanatoare cu a cremelor speciale pentru zona ochilor, deci sunt bune pentru prevenire. In plus, unele creme au efect antiinflamator local deci protejeaza zona de inflamatiile usoare care cresc fluxul sangvin.
La farmacie cauta cremele care contin vitamina C, alfa hidroxi acid si kinetin.
Efectul de "albire"
e satisfacator cand anticearcanul sau crema contin microparticule iluminatoare, care reflecta lumina, la fel ca un iluminator pentru sprancene sau buze.
Medicamente? Unguente farmaceutice? Exista unguente care contin hidrochinona, o substanta care depigmenteaza pielea, o albeste. Sigur, albirea e o solutie cand cauza cearcanelor e pielea hiperpigmentata genetic sau in timp. Pentru pielea excesiv de transparenta prin care se vad vasele de sange se face terapie cu laser. Cam scump dar daca ti s-a pus o pata foarte intunecata...