Is anybody here?

marți, 4 mai 2010

No smoking!

Este un viciu care cauzeaza boli, duce la imbatrinirea prematura a pielii si, in cele din urma, chiar la deces. Este cit se poate de clar: fumatul nu este in, nu e hot si, acum mai mult ca oricind, nu e trendy... 
Lucrurile, insa, nu sint atit de simple pe cit par, mai ales pentru cei dependenti de tigara. Desi statisticile ne dau informatii infioratoare despre cazurile de boli ale aparatului respirator, inima si chiar cancer, cei mai multi fumatori nu reusesc sa renunte la tigari doar prin pute­rea vointei, avind nevoie de tratamente medicamentoase si terapii alternative pentru a reusi.
Mark Twain spunea: „Este foarte usor sa renunti la fumat. Eu am facut-o de nenumarate ori”. Motivul pentru care e atit de dificil se numeste, fara indoiala, nicotina (provoaca dependenta, la fel ca si cocaina sau heroina). In timp, o persoana fumatoare devine fizic si psihic dependenta de ea, deoarece, inhalata prin fumat, ajunge la sistemul nervos mai repede decit orice alt drog injectat intravenos.

Atunci cind sa­vu­rezi o tigara si inspiri, substanta ajunge la plamini si apoi este transportata prin circuitul limfatic si ajunge la toate celulele din orga­nism (din aceasta cauza afecteaza sistemul imunitar, circuitul limfatic, vasele de singe, inima si chiar sistemul nervos). Substanta produce o stare de bine (fapt care-l face pe fumator sa-si doreas­ca si mai multe tigari), dar are si un efect antidepresiv (interac­tionind cu traseul informatiei intre celulele nervoase). In timp ce sistemul nervos se adapteaza cu nicotina, fumatorii au tendinta sa mareasca numarul tigarilor fumate si, implicit, cantitatea de ni­co­tina.
Dupa un timp, ei dezvolta o oarecare rezistenta la ea, ceea ce duce la nevoia de a mari doza, ca apoi sa ajunga sa mentina un anumit nivel de substanta constant in organism. Iar atunci cind incearca sa se lase, lucrurile devin si mai complicate. Lipsa brusca a nicotinei duce la simptome grave (ameteli, depresie, frustrare, anxietate, tulburari de somn si de vedere, dureri de cap). 
Una dintre metodele cele mai populare, care are mii de adepti in SUA, este o noua tehnica numita Emotional Freedom Technique (EFT), o forma de hipnoterapie, menita sa ajute fumatorul sa isi rezolve proble­mele emotionale si sa renunte la acest viciu (foarte multi nu stiu exact momentul cind s-au apucat de fumat si de ce). Practic, este un tratament asemanator cu acupunctura, dar fara ace. Tera­peu­tul foloseste aceleasi puncte chakra ca si acupunctura, dar in loc de ace, pacientul isi apasa usor aceste zone (pe fata, miini, piept si axila), in timpul unei sesiuni de psihoterapie, in care vorbeste deschis despre obiceiurile si persoanele cu care fumeaza cel mai mult.
In timp, ajungi sa descoperi cu cine iti place sa fumezi, motivele pentru care fumezi (acest gest poate fi interpretat ca o legatura emotionala puternica pe care o imparti cu persoanele din jur). Urmatorul pas al tratamentului este vizualizarea. Pacientul trebuie sa se puna in situatia de a spune „nu“ tigarilor, fapt care, de multe ori, il poate lasa cu un sentiment de apasare sau oboseala, dupa fiecare tratament. Cei care au apelat la aceasta terapie sustin ca dupa o saptamina au fumat mult mai putin (sau macar au reusit sa controleze viciul), pana la re­nun­tarea totala.